Button_Basvuru (1)

Model ve Oyunculuk Hakkında

MODEL NEDİR?

Modeller hem profesyonel hem de amatör olmak üzere çeşitli dallara ayrılır. Farlı alanlarda çalışma imkanı bulur. Fiziksel görünüm ve kişisel bakım büyük öneme sahiptir. Ayrıca, bazı kriterleri de üzerinde taşıması önemlidir.

Model Ne Demektir?

Model; sanatçı, fotoğrafçı veya diğer müşteriler için giyim, kozmetik, yiyecek ve ev aletleri dahil olmak üzere çeşitli ürünlerin reklamlarının yapılmasını sağlamak üzere poz verir. Model, dergilerde veya reklamlarda kullanılacak fotoğraflar için poz verebilir. Resim, heykel ve diğer sanatsal ifade türleri için de obje olarak modellik yapabilir. Bu doğrultuda gelecek, kozmetik ya da ev aletler ve bunların yanında bir çok çeşitli ürünlerin tanıtımı için kendi bireysel yeteneklerini kullanarak ürünlerin tanıtımında poz vererek modellik mesleğini icra ederler.

Model Ne İş Yapar?

● Basılı ve çevrimiçi reklamlarda kıyafet ve ürün gösterimi yüzü olmak,
● Televizyon reklamlarında, filmlerde veya videolarda ürün ve hizmetleri tanıtmak,
● El çantası, ayakkabı ve mücevher gibi model aksesuarları ve kozmetik ürünler gibi güzellik ürünlerini tanıtmak,
● Fotoğraf sanatçısı, ressam ya da heykeltraşlar için poz vermek,
● İstenilen bir görünümü elde etmek için fotoğrafçı, saç ve giysi stilistleri, makyaj sanatçıları ile çalışmak,
● Renk, kamera teknikleri ve yüz özellikleri gibi faktörleri göz önünde bulundurarak, görünümü idealize etmek için yüz ve saça makyaj uygulamak,
● Defilelerde modacıların tasarladığı kıyafet ve aksesuarları sergiler.
● Çeşitli aksesuarları tanıtmak için gazete ve dergilere poz verir.
● Klip ve reklam projelerinde yer alır.
● İç çamaşırı ve bikini çekimlerine katılır.
● Poster, katalog, afiş çekimlerine katılır.

Model Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

● Reklam modelleri, ajanslar ile birlikte çalışır. Ajansın aracılık ettiği reklam filmi projelerinde görev alırlar.
● Tanıtımını yaptığı ürünler hakkında kamuoyunu ve gazetecileri bilgilendirirler.
● Mankenlerin en temel sorumluluklarından biri, ideal kilolarını korumaktır. Bunun için sağlıklı beslenir ve düzenli olarak spor yaparlar.
● Fotoğrafçının tarif ettiği şekilde poz verir.
● Ajansın çalışma saatlerine uymak ve çekimlere vaktinde katılmak da modellerin görev ve sorumlulukları arasında yer alıyor.
● Giysilerin sunumunu estetik bir şekilde yaparlar.
● Sergilenecek kıyafet ve kombinlerin seçiminde stilistlerle fikir alışverişi yaparlar.
● Basılı ve çevrimiçi reklamlarda kıyafet ve ürün gösterimi yüzü olmak,
● Televizyon reklamlarında, filmlerde veya videolarda ürün ve hizmetleri tanıtmak,
● El çantası, ayakkabı ve mücevher gibi model aksesuarları ve kozmetik ürünler gibi güzellik ürünlerini tanıtmak,
● Fotoğraf sanatçısı, ressam ya da heykeltraşlar için poz vermek,
● İstenilen bir görünümü elde etmek için fotoğrafçı, saç ve giysi stilistleri, makyaj sanatçıları ile çalışmak,
● Renk, kamera teknikleri ve yüz özellikleri gibi faktörleri göz önünde bulundurarak, görünümü idealize etmek için yüz ve saça makyaj uygulamak,

Nasıl Model Olunur?

Model olmak için resmi eğitim gerekliliği bulunmamaktadır. Model adayları, poz verme, yürüme, makyaj uygulama ve diğer temel model özelliklerini öğrenmek için model akademilerinden eğitim alabilmektedir. Ajansımız eğitim vermemektedir. Model arayan ajanslar, başvuracak kişilerin, fotoğraflarını ajansa e-posta ile göndermelerine izin verir. Uygun görülen modeller bir temsilci tarafından görüşmeye davet edilir. Bazı ajanslar, aday modellerinin doğrudan müşterilerle buluşabildiği açık çağrılarda bulunur. İstanbul Model Ajans’a başvurmak isteyen adaylar başvuru formumuzu doldurarak başvurularını yapabilirler.

Modelde Olması Gereken Özellikler

● Bir modelin kariyeri, fiziksel özelliklerinin korunmasına bağlıdır. Modeller diyetlerini kontrol etmeli, düzenli egzersiz yapmalı, sağlıklı ve fotojenik kalmak için yeterince uyku almalıdır.
● Modeller, fotoğraf çekimlerinde ve reklamlarda fotoğrafçı ve müşterilerin yönlendirmelerine uyabilmelidir.
● Bir modelin zorlu süreçleri göz önünde bulundurarak, sabırlı olması gerekmektedir.
● Model, fotoğrafçıların istedikleri görünümü yakalamaları için kameranın önünde rahat olmalıdır.
● Saç şekillendirme, makyaj ve giysi ile ilgili temel bilgilere sahip olmalıdır. Fotoğraf ve sahne çalışmaları sırasında, modeller zarif ve güvenli bir şekilde hareket edebilmelidir.

İstanbul Model Ajans olarak, tanıtım ve pazarlama konusunda uzman kadromuz ile, web tasarım ve reklam hizmetlerimiz ile firmamıza en iyi hizmeti vermek amacındayız.

OYUNCU OLMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Oyunculuk her yaşa hitap eden günümüzde en fazla talep gören ve bir çok kişinin hayalidir. Peki, bir oyuncuda bulunması gereken nitelikler, oyunculuğun temel şartları olan üç temel ilke, oyuncu olmanın koşulları, kinetik çalışmalar, oyuncuların enerjileri ve enerjilerini düzenleme vb gibi konuları aşağıda maddeler halinde bulabilirsiniz.

Oyuncuda Bulunması Gereken Nitelikler

Oyuncu, zor olan meslekler arasındadır; çünkü düşünme, hafıza, üretme ve yaratma yetenekleri başta olmak üzere birçok yeteneğe sahip olması gereken biridir. Oyuncu bilginin, sezginin, kavrayışın, sabrın yol gösterdiği, uzun ve yorucu çalışma gerektirir. Bu yüzden, oyuncu olmak bir olağanüstü çaba gerektirir. Oyuncu olmayı kafaya koymuş bir kişide, olağanüstü çaba gerektiren bu işin üstesinden gelebilmek için, hiçbir zaman yılgınlık duymadan büyük bir özveriyle çalışmalı, denemeli, yaratmalıdır. Oyunculuğu öğrenmeden öğrendiğini sanmamalı, henüz oyunculuğu öğrenmeden kendisini seyircinin önüne atmaktan kaçınmalıdır.

Oyunculuğu vurgulayan en önemli ilke, oyuncunun davranışı, duyarlı bir bilinçten kaynaklanan, çevresinin doğrudan sonucu ve onun çevresine olan tepkisidir. Oyuncunun çevresindeki yaşama karşı duyarlı bir yaklaşımı olmalıdır. Oyuncu, günlük yaşamın da olduğu gibi, rolündeki en küçük ayrıntıları tam ve doğru olarak geliştirmelidir. Oyuncu, rolünü inandırıcı yapmayı amaç edinmelidir. Zira, iyi bir oyuncunun iyi ve mantıklı bir şekilde kalmayıp etkili hale getirmesidir. Oyunculukta rol oyuncuya getirilmemeli, oyuncu role gitmelidir. Oyuncunun kendi özelliklerinin de role katkısı olmalıdır.
Oyuncu bir sanatçıdır. Onun içinde kültürlü ve duyarlıdır. Oyuncunun yaratıcı kültürü ve duyarlılığı ile gelişir. Oyuncu standardize edilemez; çünkü her insan gibi oyuncunun da kendisine özgü nitelikleri ve karakteri vardır. Oyuncunun iyi ya da iyinin üstünde olduğu yalnızca yeteneği ile değil, entelektüel ve fiziksel çabası, çalışması ile ortaya çıkar. Oyuncunun başarılı olabilmesi için sürekli temrin ve alıştırma yapması gerekir. Profesyonel bir oyuncu da, sanatını ancak teknik-estetik ve yorum bütünlüğü ve entelektüel birikimle devam ettirebilir. Oyuncu, yönetmenin kuklası değildir; yönetmen belli bir estetik ve yorum bütünlüğü içinde yol göstereceği bir aracıdır.

Oyuncu, yaratıcı olabilmesi için, mesleğini sevmesi ve mesleğini geliştirmek için çalışmalıdır. Oyuncu, mesleki disiplinini ve sahne ahlakını, kafaca belli aşamaya eriştiği anda kavrar; aksi takdirde, farkında olmadan sanata zarar verir. Gösterişi, sanatın önüne alan oyuncu, vitrin olmuş oyuncudur. O, bir sanat yapıtının ortaya çıkmasına değil, kendini ön plana çıkarmaya çalışır. Oyuncu, rolü üzerinde araştırma yapabilen, rolünü yorumlayıp sahne üzerinde gerçekleştirebilecek estetik-teknik nitelikleri yapısında özümsemiş kişidir.

Oyunculuk Eğitimi Hakkında Bilgiler

Öncelikle belirtmek gerekir ki, İstanbul Model Ajans henüz oyunculuk eğitimine başlamamıştır. Oyunculuk eğitimi, ayrı programı ve dalları olan bir sektördür. (Yönetmenlik, sahne tasarımı, dekor, giysi, ışık, efekt, kukla, tasvir, tiyatro işletmesi, sahne tekniği, mekaniği ve tiyatro mimarlığı gibi) ile paralel yürütülmelidir. Kollektif çalışma düzenine alışmalı ve devam edilmelidir. Uzun ve yorucu çalışmalar doğru deneylerle denenmelidir. Oyuncu adayı, müzik, resim, plastik sanatlar kadar, felsefe, toplumbilim ve edebiyat da bilmeli, okuma alışkanlığı mutlaka edinmelidir. Bunların haricinde oyuncu adayı kendisine faydalı olabilecek dallarda kendisini geliştirmelidir. Örneğin, eskrim, ritim ve dans, akrobasi ve denge dersleri en faydalı olanlardır.

Oyunculuk eğitiminde, herkese tek bir reçete tehlikelidir. Her oyuncu adayının farklı ruh, beden ve fonksiyonları vardır. Oyuncu adayının teknik ve psikolojik durumu özel bir çalışma gerektirebilir. Kaynaklardan yapılan araştırmalar sonucunda dört yıllık oyunculuk eğitim sürecinde üçüncü yıldan itibaren seyirci karşısına çıkılması gerektiği, bir ve ikinci yıllarda sahneye çıkmaması tavsiye edilmektedir.

Gerek dünyada gerekse Türkiye’de verilen oyunculuk eğitimleri kendini her daim yenilemektedir. Ders programları buna göre düzenlenmelidir. Okuma alışkanlığı olmayan kendini boşlukta hissedip teselliyi alkolde bulan değil, kültürlü her yaşta kendisini yenileyecek kafa yapısına sahip olmalıdır. Kendisini geliştirmek için seminerlere katılmalı sadece eğitimle sınırlı kalmamalıdır.

İstanbul Model Ajans olarak, tanıtım ve pazarlama konusunda uzman kadromuz ile, web tasarım ve reklam hizmetlerimiz ile firmamıza en iyi hizmeti vermek amacındayız.